Održana konferencija IMC u Kielu i Hamburgu

Izaslanstvo Udruge veterana HRM u razdoblju od 09. do 11. studenog sudjelovalo je na 48. konferenciji IMC (International Maritime Confederation) u Kielu i Hamburgu, Savezna Republika Njemačka. Dana 09. studenog u Kielu održan je okrugli stol na temu Sigurnosni izazovi na Baltiku u svjetlu trenutne sigurnosne situacije, uz sudjelovanje eminentnih znanstvenika i visokih časnika RM Njemačke. Tijekom okruglog stola iznesena je sigurnosna situacija vezana uz invaziju Ruske Federacije na Ukrajnu, moguće ugroze plovnih puteva i podvodnih instalacija u Baltiku, te zajednički napori NATO zemalja koje izlaze na Baltik u sprječavanju i otklanjanju mogućih ugroza.

Dana 10. studenog u jutarnjim satima sudionicima konferencije IMC jeprezentiran ustroj i zadaće  RM Njemačke s težištem na 1. Flotilu RM Njemačke (flotila fregata i korvata) i NATO centar izvrsnosti za operacije u uskim i plitkim morima. Istog dana sudionici IMC konferencije su posjetili vladu i parlament pokrajine Schleswing –Holstein, gdje su upoznati s poviješću Kiela, radom pokrajinskih vlasti te s povijesti objekata gdje su iste smještene (bivša mornarička akademija). U poslijepodnevnim satima održana je konferencija IMC, na kojoj je prezentiran rad IMC i njenih članica u proteklom periodu, te planirane aktivnosti u narednoj godini.

Izaslanstvo UVHRM je također prezentiralo rad naše Udruge te planirane zadaće za 2024. godinu, što je izazvalo veliki interes drugih sudionika zbog načina prezentiranja te njene forme i sadržaja.

Prezentirano Izvješće o rada Udruge veterana HRM za 2023. godinu pogledajte ovdje.

Odlučeno je da će se naredna konferencija IMC održati u Splitu 2024. godine. Također je odlučeno kako će se tradicionalni jedriličarski kamp za mladež članica IMC održati 2024. godine u Velikoj Britaniji. Navečer je održana svečana večera uz podjelu prigodnih darova.

Dana 11. studenog sudionici konferencije IMC su u mjestu Laboe posjetili memorijalni centar te nazočili ceremoniji odavanja počasti i polaganju vijenaca za poginule mornare u svim ratovima. U poslijepodnevnim satima sudionici konferencije su posjetili Pomorski muzej u Hamburgu.