Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje predstavnici Udruge veterana HRM su dana 18. studenog 2023. godine sudjelovali u obilježavanju sjećanja na tragične događaje od prije 32 godine.

U Vukovaru obilježavanje je počelo ispred Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”, gdje je održan prigodni program. Zatim je formirana Kolona sjećanja koja je krenula na križni put vukovarskim ulicama, predvođena vukovarskim braniteljima, članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te povijesnih postrojbi i pripadnicima Hrvatske vojske. Sudionici 25. Kolone sjećanja su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili ruže na počivališta poginulih, ubijenih branitelja i civila. Odana je počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata. Predstavnici UVHRM su zapalili svijeću i na grobu preminulog istaknutog vukovarskog branitelja Danijela Rehaka.

U Škabrnji su se predstavnici Udruge veterana HRM pridružili koloni sjećanja “Korak po korak” do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić u zajedništvu sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Roglićem te umirovljenim biskupom mons. Antom Ivasom te brojnim svećenicima. Na mjesnom groblju sv. Luke podno Središnjeg križa kod spomen obilježja vijence su položile obitelji poginulih branitelja i civilnih žrtava i predstavnici koordinacije svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.