Ekološka akcija na Šolti kroz projekt “INA zeleni pojas”

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice, koja je od samog osnivanja aktivna na otoku Šolti u brojnim aktivnostima, a čiji si članovi i mnogi Šoltani, većinom oni koji su sudjelovali u obrani otoka u Domovinskom ratu, od 17. do 19. studenog je organizirala ekološku akciju čišćenja podmorja uvale Gornja Krušica i luke Stomorska.

U suradnji s lokalnim komunalnim poduzećem Basilija d.o.o. , ronilačkim centrom LeoMar iz Stomorske, ronilačkim klubom Nautilus iz Splita i Pomorsko šporskim ribolovnim društvom “Pelegrin” iz Stomorske dva dana se aktivno vadio otpad iz morskih dubina i plićina. Na ovom projektu sudjelovali su i suradnici s Hrvatskog vetrinarskog instituta iz Zagreba, koji provode projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranu“.

Očišćena je uvala Gornja Krušica te okolne manje uvale uz potporu dvaju stalnih stanovnika koji su dva sata neumorno pratili ronioce i od njih preuzimali vreće raznog otpada koje su vozili na obalu, u kamion komunalonog poduzeća.

U nedjelju se čistio otpad iz podmorja mjesta Stomorska u suorganizaciji s lokalnim PŠRD Pelegrinom i njihovim predsjednikom Marinom Novakovićem koji je u akciju uključio brojne mještanke i mještane pa roniocima nije ništa nedostajalo- od okrijepe nakon ronjenja pa do toplog ručka u stomorčanskoj staroj školi koja je postala svojevrstan društveni dom u tom mjestu u kojem se mještani drže kao jedna velika obitelj i uvijek su složni i spremni uložiti i vrijeme i sredstva za dobrobit svog mjesta.

U Stomorskoj je zatečena neočekivano velika količina raznog otpada, najvise staklenih boca i razne plastike, a “ulovilo” se i nekoliko odbačenih vrša i te veća količina automobilskih guma.

Tijekom akcije “Eko Šolta 2023.” financirane kroz Inin Zeleni pojas, u kojoj je očišćeno podmorje dvije uvale na otoku Šolti, Gornja Krušica i Stomorska, ronioci su i pretraživali dno u potrazi za živim jedinkama plemenite periske (Pinna nobilis).

Podsjetimo, plemenita periska je na rubu izumiranja, u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zabilježeno je tek tridesetak živih jedinki koje se smatraju otpornim na parazita Haplosporidium pinnae,  koji je uz promjenjenu klimatsku sliku i sve veći broj morskih zagađivača, u svega nekoliko godina tog najvećeg školjkaša, endem Mediterana, gotovo uništio.

U vječnoj potrazi za pokojom preživjelom periskom, na žalost, pronađene su samo manji buseni Posidonije, morske cvjetnice koju još nazivamo i pluća mora, prepuni beživotnih periski, što i ne čudi obzirom na količine otpada koja je u samo dva dana izvađena iz nekoć bogatog i raznolikog podmorja.

Ronioci udruge veterana HRM zajedno sa RK Nautilus , već više od godinu dana, tijekom svake eko – akcije čišćenja ujedno traže žive jedinke Pinna nobilis, te na taj način pomažu tehnički, promidžbeno i edukativno projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu.

“Morske škovacine” je logistički podržao i ronilački centar Leomar , vlasnika Lea Novakovića, koji je rado podijelio sa nama svoje izvide Šoltanskog podmorja, pa je tako dobivena još jedna lokacija periske Pinna rudis, školjkaša čija se rasprostranjenost također prati ovim projektom.

Najmlađa volonterka “Eko Šolta 2023.” je djevojčica Aurora koja je obojala sliku plemenite periske i predložila da se djeci u osnovnoj školi Stomorska “ispriča zašto čuvamo periske”, da i oni u budućnosti traže i dojavljuju na portalu “Jeste li ih vidjeli?”. Projekt očuvanja plemenite periske koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kroz provedbu našeg projekta na Šolti aktivno smo uključili lokalnu zajednicu, sve članove bez iznimke, ronioce i volontere za pomoć s obale te djecu. Svih smo educirali o važnosti čišćenja podmorja od otpada, o ugroženim i zaštićenim vrstama u Jadranu te važnosti odvajanja otpada te odlaganja na za to predviđene deponije. Svojim radom  trudimo se održati Jadran čistim, podizati kolektivnu svijest o važnosti ekologije te pomoći u zaštiti ugroženih vrsta u Jadranu.

Ova ekološka akcija financirana je kroz projekt “INA zeleni pojas”, a prigodni video s akcije pogledajte ovdje: