Ekološka akcija “EKO SPLIT 2023”

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice  je zajedno sa Ronilačkim klubom Špinut i Podvodno-istraživačkim klubom Mornar  sudjelovala u ekološkoj akciji čišćenja podmorja u akvatoriju splitske lučice Špinut. 

Eko-akcija čišćenja podmorja bila je uspješna unatoč relativno nepovoljnim uvjetima za ronjenje uzrokovanim slabom vidljivosti i muljevitom dnu.  Ronioci podijeljeni u nekoliko grupa su obuhvatili cijeli potez sportske lučice Špinut pri čemu su izvađene velike količine otpada. Volonteri na obali i u brodicama su pratili ronioce i pomagali u prihvatu otpada te krcanju otpada u kamion za odvoz na deponij. 

Nakon uspješne ekološke akcije čišćenja otpada osigurano je osvježenje za sve sudionike. Pritom je analizirano stanje onečišćenja i zaključeno kako je u moru preostalo još otpada kojeg je potrebno izvaditi prilikom provedbe slijedeće ekološke akcije. 

Ekološka akcija je provedena u sklopu projekta “EKO SPLIT 2023.” financiran putem javnog poziva Grada Splita iz područja zaštite okoliša od interesa za Grad Split za 2023. godinu.