OČUVANJE PLEMENITE PERISKE U JADRANU

Hrvatski veterinarski institut s važnošću očuvanja plemenite periske kroz provedbu projekta upoznaje djecu i mlade. Tijekom postavljanja kolektora za prihvat mlađi plemenite periske istraživački tim Veterinarskog instituta nedavno održao edukativnu radionicu u Vrboskoj na otoku Hvaru.
Istraživački tim čine dr. sc. Željko Mihaljević, doc. dr. sc. Miroslav Benić i tehnička suradnica Angela Bradarić, a u radionici su sudjelovale učenice iz Srednja škola Hvar – izdvojene lokacije u Jelsi. U pratnji profesorice biologije Katijane Beritić došle su na plažu Nova Poštica, popularno nazvane Četvorto žolo, kao i u jesen prošle godine, pomoći u izradi kolektora i upoznati se s novostima u projektu „Očuvanje plemenite periske (Pinna Nobilis) u Jadranskom moru“. Posebno su se zanimale za ulogu plemenite periske u moru, tj. njezinoj važnosti za filtriranje mora i održavanje zdravoga morskog ekosustava. Učenice su se upoznale i s ronilačkom opremom, načinom rada u podmorju te dijagnostičkim metodama u laboratorijima HVI-a.
Zahvaljujući podršci ACI Marina Vrboska te suradnji s Diving Center Vrboska “Black Pearl” učenice su imale priliku sudjelovati u prikupljanju planktona te dobiti uzorke koje će same analizirati u školi pod vodstvom svoje profesorice.

Aktivnosti je podržala Turistička zajednica Jelsa (Visit Jelsa) koja godinama zajedno s Udrugom veterana Hrvatske ratne mornarice i Ronilačkim klubom Nautilus iz Splita podupire projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna Nobilis) u Jadranskom moru“.
ACI Vrboska je od početka projekta aktivni sudionik u pretraživanju podmorja i njegovoj promidžbi.
Pronalazak žive jedinke plemenite periske profesionalni ronioci i rekreativni zaljubljenici u more mogu prijaviti putem platforme „Jeste li ih vidjeli?“ Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ministarstvo koordinira projekt, a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

admin