Ekološka akcija u Nacionalnom parku Mljet

Već devetnaestu godinu za redom u suradnji s Javnom ustanovom nacionalnog parka Mljet te ronilačkog centra Aquatica – Mljet, Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice i ronilački klub Nautilus, Hotel Odisej – jadranski luksuzni hoteli, uz pomoć komunalnog lokalnog poduzeća Mljet, tvrtke Riba Mljet i lokalnog stanovništva, ekološki osvješteni ronioci čistili su podmorje našeg prvog morskog zaštićenog područja, zelenog otoka – Mljeta.

Čistile su se uvale Okuklje i Sobra, uvala Liskanje, luka Pomena, podmorje otočića Pomestak i Glavat te kanal Soline na ulazu u jezera. Uz već uobičajeni otpad poput staklenih i plastičnih boca, različite ambalaže i automobilskih guma, dio je ronioca iz podmorja otočića Glavat do luke u Pomeni podvodnim padobranima doteglio i izletnički brod potopljen u prošlogodišnjoj nesreći u kojoj je nažalost izgubljen jedan život, a sada su ostaci potonulog broda predstavljali opasnost pri plovidbi. Djelovi broda dotegljeni do obale izvući će naknadno ronioci centra Aquatica u organizaciji Marija Orlandinija, vlasnika centra.

Ronioci-volonteri uz čišćenje podmorja u NP Mljet tražili žive jedinke periske Pinna nobilis u organizaciji Hrvatskog veterinarskog instituta, u sklopu projekta Očuvanje plemenite periske u Jadranu koji na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima ste ih opazili i fotografije mogu se dojaviti putem POVEZNICE.

Ronioce je na ekološkoj akciji pratila i ekipa Scuba skenera Jutarnjeg lista. Više detalja i fotografija o ovoj ekološkoj akciji možete pronaći na POVEZNICI.

“Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izvor: Jutarnji list

admin