"Vange" u Novigradu - Obilježavanje 23.godišnjice VRO "Maslenica" i obrane Novigrada

Proteklog vikenda kao i svake godine Udruga-mornaričko – desantnog pješaštva „Vanga“ iz Pule je na poziv Općine Novigrad iz Zadra, prisustvovala tradicionalnom obilježavanju 23.godišnjice VRO „Maslenica“ i obrane Novigrada. Davne 1993.godine (u teškim borbama) postrojba HRM koja se posebno istaknula tijekom obrane novigradskog područja, bila je satnija mornaričko – desantnog pješaštva „Vanga“ iz Pule.

vange zahvalnica 20160215

Pulske „Vange“ su na izrazito nepovoljnom terenu u izrazito teškim uvjetima održale položaje bez povlačenja, te sačuvale Novigrad od više pokušaja neprijateljskog prodora.   „Vange“ su svoju hrabrost platile velikim žrtvama , imale su 30 ranjenih suboraca i 4 poginula (Muharem Hamzić, Dragan Grabovac, Miljenko Kvesić, Anđelko Kecman) u samo prva 3 dana obrane Novigrada što je jako velik postotak na broj pripadnika koji su branili Novigrad.

Tom prigodom u ime Grada Pule „Vange“ su položile vijenac i upalile svijeće na spomenik poginulim pripadnicima. Nakon protokola postavljanja vijenaca i paljenja svijeća „ Vangama“ je Zadarska Županija i   Općina Novigrad dodjelila Zahvalnicu za nesebičnu pomoć i aktivno sudjelovanje u obilježavanju događanja nakon Akcije „Maslenica“.

Obilježavanju su prisustvovali ministar zdravstva kao izaslanik predsjednice RH, zapovjednik HRM kao predstavnik načelnika Glavnog stožera OS RH, župan zadarske županije , gradonačelik Zadra , načelnik Cresa , načelnik Malog Lošinja , 2.gbr .“Grom“ i „Crne mambe“, načelnik Novigrada , roditelji poginulih pripadnika, mnogobrojne udruge proizašle iz domovinskog rata i lokalno stanovništvo.

PREDSJEDNIK UDRUGE VANGA
Karlo Godina


Nekoliko prigodnih slika sa Obilježavanja 23.godišnjice VRO "Maslenica" i obrane Novigrada:

vange novigrad 2016 n1

vange novigrad 2016 n2

vange novigrad 2016 n3

vange novigrad 2016 n4

Više slika na ovu temu možete naći na Facebook stranici Vangi:

https://www.facebook.com/Vanga-Hrm-715612028458715/