Komemoracija prvoj žrtvi HRM-a i branitelja Splita Josipu Vraniću

U utorak, 24. rujna 1991. na južnoj strani Marjana, u uvali Kašjuni, poginuo je tada 21-godišnji Josip Vranić kao prva žrtva Domovinskog rata s područja grada Splita i, ujedino, prva žrtva Hrvatske ratne mornarice. Poginuo je braneći rodni Split od napada zločinačke Jugoslavenske ratne mornarice.

Članak preuzet sa portala Mreza TV.

josip vrankic 25 godina

Bio je ciljničar u topničkom vodu, topničko-raketnog divizijuna HRM-a. Svake godine Udruga dragovoljca Hrvatske ratne mornarice prisjeti se njegove žrtve pored spomenika podignutog na Kašjunima.

josip vranicSjećanje na Josipa Vrranića ne blijedi ni 25 godina kasnije. Iako je na mjestu njegove pogibije najprimjerenija duboka šutnja i tišina, mnogi su mu se došlo pokloniti pred počasnom desetinom, zapaliti svijeću, ukrasiti mu cvijećem spomen obilježje. Josip Vranić je bio tek jedan od mladića koji su napuštali fakultete i dragovoljno se prihvaćali obrane grada i domovine. Vijest o gubitku sina, Roka Vranića je zatekla na poslovnom putu prema Visu, tog kobnog utorka. 25 godina kasnije, na mjestu sinove pogibije, osjećaji se miješaju.

Mnogi su danas odali počast žrtvi Josipa Vranića, među njima i prvi zapovjednik dragovoljačke satnije HRM-a, koja je brojila 58 ljudi a među njima je bio i tada 21-godišnji Josip Vranić. Vijence i svijeće su položili predstavnici Udruge dragovoljaca HRM-a, Udruge marinaca Republike Hrvatske “Knez Domagoj”, te delegacije Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.