Lista članaka UDHRM-a, 2016. godina

Lista aktualnih članaka objavljenih u 2016. godini. Članci su poredani po datumu publiciranja.

Sva prava pridržana - ukoliko želite korisitit članke ili njihove dijelove, molimo Vas da nas kontaktirate.

Komemoracija prvoj žrtvi HRM-a i branitelja Splita Josipu Vraniću

josip vrankic 25 godina mjosip vranic m2U utorak, 24. rujna 1991. na južnoj strani Marjana, u uvali Kašjuni, poginuo je tada 21-godišnji Josip Vranić kao prva žrtva Domovinskog rata s područja grada Splita i, ujedino, prva žrtva Hrvatske ratne mornarice. Poginuo je braneći rodni Split od napada zločinačke Jugoslavenske ratne mornarice.

Odavanje počasti ubijenim civilima i braniteljima u Škarbnji, 2016. godine

skabrnja 2016 udhrm mU sklopu 25. godišnjice tragedije u Škabrnji, kad su 18. studenoga 1991. ubijena 84 civila i branitelja, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja masovne grobnice poginulima te ispred križa poginulim hrvatskim braniteljima na mjesnome Groblju sv. Luke. Na odavanju počasti su bili i pripadnici UDHRM VANGE iz Pule.

Sjećanje na dan kada su topovi potjerali agresorske brodove

lora 16 11 2016 1mSvečanom akademijom u ispunjenom Domu HV-a u Lori u utorak je proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade Jadrana. Herojima koji su se othrvali snažnijem neprijatelju na moru te na taj način preokrenuli tijek rata poklonili su se brojni suborci i prijatelji, a o velikoj pobjedi u splitskom akvatoriju govorio je Roberto Kramarić, predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice iz Domovinskog rata.

25 godina napada na grad Split

bolnica skloniste 1991 1mProšla je četvrtina stoljeća od dana kada se naš grad probudio pod kišom granata, te 25 godina od smrti Jure Kalpića, vođe stroja, i Dinka Marasa, upravitelja stroja "Jadrolinijina" trajekta "Vladimir Nazor".

Danas je svakom jasno kako napad na "centar svita" nije imao nikakvog vojničkog rezona, bio je samo način zastrašivanja i odmazda. Osveta. I to većinom s JRM-ova velikog patrolnog broda "Split" (VPBR 31). Obranjen i sačuvan, naš bi se grad svojim hrabrim braniteljima trebao odužiti, barem proglašenjem 15. studenoga danom obrane Splita.

Obilježeno 25 godina osnutka Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik

hrm dbk 2016 1mPovodom obilježavanja dana Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik, zamjenik župana Davorko Obuljen sa suradnicima položio je vijenac i zapalio svijeću na groblju Boninovo i ispred brodice Sv. Vlaha u Gružu odajući počast svim poginulim braniteljima te poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik.

Članak prenesen sa portala EDubrovnik.

Posjet članova UDHRM Beču, 25. - 27. listopada 2016.

udruga bec 2016 1mNa poziv Austrijske mornaričke udruge - Osterreichischer Marine Verband (OMV) izaslanstvo Udruge dragovoljaca HRM iz Domovinskog rata (UDHRM-a) je u razdoblju od 25. do 27. listopada 2016. godine boravilo u Beču u Republici Austriji. Izaslanstvo je sačinjavalo petnaest članova UDHRM-a iz podružnica Split, Pula i Zadar.

Obilježavanje 25 godina osnutka HRM Dubrovnik

udhrm dubrovnik 1mPovodom 25 godina od osnutka postrojbe Hrvatske ratne mornarice u Dubrovniku, najavljen je i prigodni program obilježavanja ove vrijedne godišnjice i podsjećanja na jesen i 31. listopada 1991., kada je osnovana ova dubrovačka postrojba, u organizaciji Udruge dragovoljaca HRM.

25. obljetnica Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata Hrvatske ratne mornarice

25 godina diverzanti mDvadeset peta obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata obilježena je 14. listopada paljenjem svijeća u spomen-sobi Zapovjedništva HRM, polaganjem vijenca na spomen-ploču pod morem u Kaštelanskom zaljevu te misom u kapelici vojarne "Sv. Nikola".

Akcija Čišćenja Podmorja Otoka Lastova - 2016. godina

lastovo eko 2016 mUDHRM je u suradnji sa Parkom prirode Lastovsko otočje, Hrvatskom ratnom mornaricom, lokalnim stanovništvom i Ronilačkim klubom Nautilus iz Splita, u vremenu od 30.09. do 03.10.2016. provela ekološku akciju čišćenja podmorja u Parku prirode Lastovsko otočje. Eko-akcija je obuhvatila čišćenje podmorja u uvalama Zaklopatica, Velji i Mali Lago, a sudjelovalo je gotovo 40 sudionika.

Završetak renoviranja spomenika admiralu Tegethoffu

vanga gratz 2016 mPovodom završetka renoviranja spomenika admiralu Tegethoffu, članovi UDHRM-a iz Pule Vange su pozvane da prisustvuju tom obilježavanju.

Spomenik je 1935 iz Pule prebačen u Graz gdje se i danas nalazi.

Obilježavanje 21.obljetnice VRO "Oluja"

vange oluja 2016 1mČlanovi UDHRM-a VANGA, Pula, sudjelovali su u obilježavanju 21.obljetnice VRO "Oluja", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja na proslavi u Kninu.

Obilježavanja Dana Admirala u Opatiji

dan admirala opatija 2016 1mČlanovi Udruge Dragovoljaca HRM-a, Vanga Pula, sudjelovali su u obilježavanju Dana Admirala u Opatiji.

Na Danu Admirala sudjelovali su mnogi međunarodni velikodostojnici kao što su Markus Habsburg (praunuk Franza Josepha), brigadir Karl Skrivanek, general vojni ataše Austrije, predsjednik IMC-a (međunarodne mornaričke udruge), gradonačelnik Opatije, te mnogi drugi.

Županijsko Natjecanje u Sportskom Ribolovu s Obale

vange kao pomocni suci 2mUDHRM je aktivna i u sportskom ribolovu.

Na županijskom natjecanju u sportskom ribolovu s obale, članovi udruge VANGE su sudjelovali kao pomoćni suci.

Akcija Čišćenja Podmorja otoka Mljeta 19. - 22.05.2016.

mljet eko 2016 mUdruga dragovoljaca HRM je uz suradnju Turističke zajednice općine Mljet, NP Mljet, RC Aquatica i RK Nautilus provela ekološku akciju čišćenja podmorja na otoku Mljetu u periodu od 19. do 22.05.2016. godine.

53. Međunarodni Kongres Podmorničara - Pula 24. - 28.05.2016.

53 kongres podmornicara 1m53. Međunarodni kongres podmorničara održan je u Puli između 24. i 28.05.2016. Na kongresu su također sudjelovali i članovi UDHRM - Vange iz Pule.

150. Obljetnica Viškog Boja

viska bitka 2016 1mOve godine se obilježava 150. godišnjica Viškog boja u kojoj su sudjelovali i pripadnici UDHRM.

Davne 1866. godine u akvatoriju otoka Visa održana je jedna od značajnijih pomorskih bitaka u kojoj su kao članovi posada brodova Austrijske mornarice sudjelovali  i žitelji primorskog dijela Hrvatske. U bitci je Austrijska flota porazila znatno moćniju Talijansku flotu, čime je na duže vrijeme osujetila talijanske pretenzije prema istočnoj obali Jadrana.

Dodjela Odlikovanja i Zahvalnice - Vanga, Pula

vange thw 17042016 mUdruga mornaričko–desantnog pješaštva 'Vanga' iz Pule dobila je od udruge 'Das Technische Hilfswerk Österreich' odlikovanje i zahvalnicu za višegodišnju suradnju i prijateljstvo među udrugama.

"Vange" u Novigradu - Obilježavanje 23.godišnjice VRO "Maslenica" i obrane Novigrada

vange zahvalnica 20160215 mProteklog vikenda kao i svake godine Udruga-mornaričko – desantnog pješaštva „Vanga“ iz Pule je na poziv Općine Novigrad iz Zadra , prisustvovala tradicionalnom obilježavanju 23.godišnjice VRO „Maslenica“ i obrane Novigrada. Davne 1993.godine ( u teškim borbama) postrojba HRM koja se posebno istaknula tijekom obrane novigradskog područja, bila je satnija mornaričko – desantnog pješaštva „Vanga“ iz Pule.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.