Lista članaka UDHRM-a, 2014. godina

Lista aktualnih članaka objavljenih u 2014. godini. Članci su poredani po datumu publiciranja.

Sva prava pridržana - ukoliko želite korisitit članke ili njihove dijelove, molimo Vas da nas kontaktirate.

Prijetnja Od Pomorskog Terorizma

damaged-ship-1More je najpogodniji transportni medij. Oko četiri petine svjetske robne razmjene obavlja se pomorskim komunikacijama. One su najkraće, najekonomičnije i najsigurnije poveznice između zemalja i kontinenata. Stoga, vremenom postaju sve brojnije i frekventnije. Međunarodnim pomorskim konvencijama obalne zemlje kroz čije vode ili u njihovoj blizini prolaze pomorske komunikacije dužne su se brinuti za sigurnost plovidbe i o zaštiti mora u svojoj zoni nadležnosti, kako bi pomorski transport bio i ostao kontinuiran.

Facebook komentari i komentari porukama elektroničke pošte

registarS vremena na vrijeme dobijamo komantare putem poruka elektronske pošte ili putem Facebook komentara i od 'ekipe' koja je za rata bila 's one druge' strane. Facebook komentare nismo do sada brisali, ma kakvi oni bili. Njima, a i onima koji žele komentirati, prenosimo u cijelosti odgovor elektronskom poštom na jedan od dosadašnjih komentara.

Eko-Akcija Čišćenja, Drvenik kod Makarske, 08.06.2014.

eko akcija ciscenja drvenik 08.06.2014.Dana 08.06.2014. održana je eko akcija čišćenja podmorja Drvenika kod Makarske.

Eko akciju čišćenja je organizirala TZ Drvenik i Udruga dragovoljaca HRM uz suradnju RK Nautilus.

Pravni položaj podrtine oklopnjače ''Re d'Italia'' potopljene u bitci kod Visa 1866. godine

italia-mPostoji tvrdnja da čak ukoliko podrtine ratnih brodova možda ne zadržavaju suvereni imunitet koji su ti brodovi uživali prije potapanja, one trajno ostaju u vlasništvu države zastave, gdje god se nalazile, osim ako se ona toga prava izričito ne odrekne.

 

Vladimir Đuro Degan - Jadranski zavod HAZU

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi Republike Hrvatske protiv Srbije

cro-flag-mUdruge iz Domovinskog rata na državnoj razini zadovoljne zbog početka glavne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi Republike Hrvatske protiv Srbije.

Kratka povijest Hrvatskoga mora

Tisuće smo godina na ovom moru, na ovim klisurama, u burama i olujama, na suncu i mjesecu, na valovima silnim i divnoj tišini, ujedinivši u sebi svu tradiciju Mediteranaca, Prailira, Ilira i Grka, Neretljana, Travunjana, Dukljana i Hrvata!

Imena ratnih brodova na prostoru bivše Jugoslavije

rtop-mDavanje imena brodovima javlja se još u 12. stoljeću, s razvojem i procvatom pomorstva i trgovačkog pomorstva na moru. Po imenima, osim ostalog, razlikovao se brod od broda i takav se način pokazao jednostavnim i sasvim dovoljnim da se najbrže saznaju svi potrebni podaci o brodu ...

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UVHRM