Lista članaka UDHRM-a, 2013. godina

Lista aktualnih članaka objavljenih u 2013. godini. Članci su poredani po datumu publiciranja.

Sva prava pridržana - ukoliko želite korisitit članke ili njihove dijelove, molimo Vas da nas kontaktirate.

Eko Akcije Čišćenja Podmorja

  eko-akcije-mSvake godine, članovi udruge aktivno sudjeluju u eko-akcijama čišćenja podmorja diljem Jadranskog mora. Nevjerojatno je koliko je Jadransko more, za koje se općenito smatra da je jedno od najljepših i najčišćih mora, u biti onečišćeno i to veoma često na mjestima gdje se to najmanje misli - u Parkovima prirode i Nacionalnim parkovima...

Klinci iz ‘Maestrala’ pod jedrima HRM-a

maestral-1mDana 31.07.2013. Slobodna Dalmacija je objavila članak o nizu jednodnevnih izleta za djecu i mlade Dječjeg doma "Maestral" na jedrilicama HRM-a, u organizaciji Udruga dragovoljaca HRM-a iz Domovinskog rata, uz potporu Ministarstva obrane RH.

Članak prenosimo u cjelosti, uz link prema originalnom članku.

Izložba u Pomorskom Muzeju - Školski Brod 'Jadran'

jadran-izlozba-mDana 10.07.2013. Slobodna Dalmacija je objavila članak povodom izložbe u Pomorskom Muzeju o školskom brodu Jadran. Članak prenosimo u cijelosti.

"I mladi i stari okupili se jučer u Hrvatskom pomorskom muzeju na Gripama kako bi vidjeli izložbu posvećenu najslavnijemu hrvatskom školskom jedrenjaku - "Jadranu", koji ove godine slavi 80 godina plovidbe..."

ŠB Jadran

  sk-jadran-mDana 25.03.2013. Slobodna Dalmacija je objavila veoma interesantan članak o školskom brodu Jadran. S obzirom na veliku važnost školskog broda Jadran (također znan i kao bark-beštija!), kako po pitanju školovanja mnogih naših pomoraca (i članova udruge!), tako i po pitanju očuvanja pomorske tradicije, članak prenosimo u cjelosti:

"Iako starac u poodmaklim godinama, jedan od najljepših školskih brodova na svijetu kao da ne mari za vrijeme, a ni za godine.Legendarni barkantin, jedrenjak "Jadran", na kojem su se obučavale generacije hrvatskih pomoraca, obilježava 80 godina plovidbe...."

DJČ 112 - Prvi Brod HRM-a

 djc-103mPrvi brod koji je digao zastavu HRM-a bio je desantno jurišni čamac (DJČ) 112. Kako HRM nije imala svojih brodova, za svaki od njih se morala pobrinuti sama. Izgradnja broda je složen i dugotrajan zahvat. Osim toga sve i da je HRM počela graditi brodove za sebe nije ih mogla nigdje privezati, jer bi brodovi JRM-a ili njihovo ratno zrakoplovstvo sigurno potopili taj brod. Prema tome brodove je trebalo otimati od JRM-a. No, to je lakše reći nego učiniti...

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.