Lista članaka UDHRM-a, 2012. godina

Aktualni članci publicirani u 2012. godini. Članci su poredani po datumu publiciranja.

Sva prava pridržana - ukoliko želite korisitit članke ili njihove dijelove, molimo Vas da nas kontaktirate.

Prva krv se uvijek pamti - Josip Vranić

  josip-vranic-m2 josip-vranic-mMladi Joško Vranić je postao putokazom slobode, koju Hrvatskoj nitko nije darovao osim njezine mladosti i volje naroda da se oslobodi okupatora. I pored godina koje prođoše, onima koji su ga poznavali uvijek ostaje sjećanje na jednu lijepu i plemenitu osobu koje su krasile najljepše ljudske vrline. S mladim Vranićem i tolikim koji pođoše njegovim putem naša je sloboda platila punu cijenu. Neka to uvijek bude zalog sjećanja novim generacijama.

Koji dan izabrati za Dan HRM-a?

 zastavaProslava dana ratne mornarice slavi se različito od zemlje do zemlje. Svaka od zemalja koja ima ratnu mornaricu izabire dan ratne mornarice na svoj način. Taj dan može biti izabran vodeći se različitim kriterijima, pri čemu se obično uzimaju datumi određenih važnih povijesnih događaja, datumi ustrojavanja pojedinih ratnih mornarica ili vjerski blagdani.

Izgradnja pomorske moći

rtop-42-dubrovnik-mRepublika Hrvatska spada u tzv. Obalne zemlje (Coastal State), tj. one zemlje koje imaju more, a s njim i izlaz na svjetska mora i oceane. More kao izvor velikih resursa za zemlju domaćina daje joj pravo u zaštiti ovog bogatstva mogućnost posjedovanja ratne mornarice, zrakoplovstva i kopnene vojske, kako bi djelotvorno nadzirala i čuvala svoj gospodarski pojas mora i njegove prilaze s otvorenog mora. Gospodarski pojas mora obalne države koriste i druge zemlje, bilo susjedne bilo druge koje razvijaju trgovinske odnose s drugim zemljama za plovidbu brodova trgovačke mornarice.

O osnutku i danu HRM-a, 18. rujna

knez-branimirDavne 887. godine na dan Gospodnji 18. rujna, za vladavine kneza Branimira, Mletačko brodovlje bi poraženo i uništeno u bitci kod Makarske. Tada blagoslovom pape Ivana VIII Hrvatska prvi put bijaše priznata državom u Europi.

Hrvati uzeše taj dan za Dan svoje Ratne mornarice, odlukom Predsjednika republike i Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 03. rujna 1993. godine.

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

 

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.